Poznámky

22.02.2021 16:46

Ahoj děti, nejdříve poznámky.

Českomoravská vrchpvina

Táhne se od polabí až k hranicím s Rakouskem, patří tam i Jihlavské a Žďárské vrchy, nejvyšší hora Javořice. Je zde hlavní evropské rozvodí. Patří sem řeky Chrudimka, Sázava, Želivka, Oslava, Jihlava, Jevišovka, Moravská Dyje. Vodní nádrže Želivka, Virská a Dalešická přehrada, jaderná elektrárna Dukovany.Chladné podnebí. Pěstují se zde brambory, oves, žito, len, chovají se zde ovce a sko Průmysl potravinářský, strojírenský, dřevozpracující, jsou zde žulové lomy.

Města - Jihlava - staré hornické město, těžilo se zde stříbro. Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Telč, Třebíč.Rekreace -historické památky, rybníky, lyžařské trasy.

Do konce týdne doplňte PS - ČJ č. 1 a to stránky 12, cv. 7, 13, cv.2, 23, cv.1, 36 celá. Do pátku odevzdejte do okýnka ve škole. Pokud tam ještě něco máte, vyzvedněte si to.

Na zítra si připravte MA, ČJ, DĚ.

 Poznámky dějepis

Republika se hroutí 

Od vzniku republiky řídil zahraniční politiku Edvard Beneš, v roce 1935 byl po Masarykovi zvolen prezidentem. Snažil se, aby republika byla svobodná a demokratická. V sousedním Německu se dostali k moci fašisté v čele s Adolfem Hitlerem. Chtěli ovládnout celý svět. Prohlašovali, že jsou lepší lidé, ostatní národy jim měly sloužit. V našem pohraničí žila německá menšina, která s těmito názory sou hlasila, vznikaly nepokoje. Pohraniční oblast - Sudety se chtěla připojit k Německu. ČSR zahájila přípravu na obranu republiky, stavěla pevnosti kolem hranic s Německem. Situace vyhrotila v roce 1938, Hitler hrozil válkou. ČSR se chtěla bránit, spoléhala na spojence Anglii a Francii, v září byla mobilizace, ale spojenci nás zradili. Domluvili se z Hitlerem, že  ČSR postoupí pohraničí Německu bez boje. Bylo to v září 1938 na konferenci v Mnichově / domluvilo se Německo, Itálie, Anglie a Francie /.  Byla to zrada.