Poznámky

10.05.2021 13:15

Přírodověda

Bezobratlí

Více druhů bezobratlích než obratlovců, ve všech prostředích, žížala, hlemýžď, hmyz.

Obratlovci

Ryby - ve vodě, pohybují se pomocí ploutví, dýchají žábrami, povrch těla šupiny, rozmnožují se jikrami oplodněnými mlíčím, žijí v moři i v sladkovodních tocích. U nás kapr obecný, štika obecná.

Obojživelníci - žijí na souši i ve vodě, v mládí ve vodě - v dospělosti na souši, povrch těla tvoří kůže bez šupin, teplota se mění podle okolí. Většina zákonem chráněna - skokan zelený, mlok skvrnitý, čolek.

Plazi - žijí na souši, na kůži zrohovatělé šupiny, dýchají plícemi,  líhnou se z vajec, někteří vejcorodí - klubou se z vajec v těle matky, masožravci, teplota podle okolí, zimu přečkávají v zimním spánku, zákonem chráněni . Užovka stromová, ještěrka obecná, ....

Ptáci - se líhnou z vajec, tělo pokryté peřím, křídla, duté kosti, plíce rozšířené o vzdušné vaky, zobák, tělesná teplota poměrně vysoká. Kachna divoká, vlaštovka obecná, .....

Savci - nejdokonalejší, rodí živá mláďata, sají mateřské mléko, vyvinutější mozek, srst, stálá teplota, většina chodí po čtyřech, žijí na souši i  ve vodě / bobr/, jen ve vodě /velryba/, ve vzduchu /netopýr/. Mezi savce patří i člověk.