Online výuka (zatím jen přes úkoly)

22.03.2020 19:20

Milí rodiče, pokusila jsem se svépomocí zapojit do online výuky, zatím jen přes úkoly. 

Kdo nemá založený gmail, musí si jej založit.

Pokud máte založený účet na Googlu (gmail), bude to úplně jednoduché:

1.otevřete si, prosím stránku Google Classroom

2.přihlašte se gmailem

3. otevře Vám UČEBNA GOOGLE 

4. vpravo nahoře je znak pro plus (+)

5.klikněte na něj (+) a dejte ZAPSAT DO KURZU

6.heslo naší online výuky je:d2po6ub

7.otevře se Vám stránka s úkoly a  úvodním slovem pro děti

8. děti si rozkliknou úkoly

Součástí úkolů jsou nejenom soubory, ve kterých mohou děti doplňovat údaje a posléze odevzdat elektronicky.

Některé dokumenty nejsou aktivní, (děti do nich nemohou psát). Byly vytvořeny ve Wordu a Google je neakceptuje. Aby bylo možno do dokumentů psát, doplňovat výsledky, je potřeba:

a)když je otevřete, buď vpravo nahoře ťuknout na … (tečky v pravém rohu) – otevře se roleta, zadáte OTEVŘÍT V JINÉM OKNĚ, kliknete a soubor se vám objeví v aktivní podobě, bude možno do něj psát.

b)nebo se Vám na stránce nahoře objeví PŘEVÉST DO GOOGLE DOKUMENTŮ (parafrázuji)

Až dokument zaktivníte, mohou do něj děti psát, stejně jako kdyby vypisovaly písemnou práci. V průběhu mohou určitě práci přerušit a zanechat pouze koncept na dodělání. Pokud budou mít děti pocit, že jsou hotové, mohou mi dokument poslat (SDÍLET)

Součást úkolů jsou i ukázky z youtube ( videa s opakováním postupů), videa by si děti mohly pustit ještě před tím, než začnou vyplňovat úkoly.

Součást některých úkolů je i kvíz, na který děti odpovídají ANO, NE. Poté, co je vyplní, dají ODESLAT.

Nejsem si jista, ale zřejmě bude potřeba mít v počítači Word. 

Milí rodiče, 

berte tuto stránku jako součást naší vzájemné komunikace, nejenom jako stránku, která „honí“ děti do úkolů. Myslím si, že když budou děti vědět, že do určité doby mají něco odevzdat, že se budou s větším úsilím snažit úkol splnit, protože budou mít pocit mého dohledu a nebude všechno jenom na Vás.

Tuto stránku jsem aktivovala (jak už jsem zmínila) svépomocí a s pomocí dcery, která ji používá v komunikaci se svými učiteli na střední. Může se proto lehce stát, že v ní nebude vše fungovat tak, jak bych si já i Vy představovala. Berte to, prosím, jako zkušební vysílání… budete-li potřebovat s čímkoliv pomoci, dejte vědět. Jak mi to moje chabé ITC znalosti dovolí, budu se snažit Vám pomoci.

Jinak – pokud bude mezi Vámi kdokoli, kdo rozumí ITC, ráda od něj přijmu jakoukoliv radu pro zkvalitnění elektronické komunikace.

Děti budou psát na počítači, prosím, ukažte dětem, kde na klávesnici jsou jednotlivé znaky.

Pokud něco nechtíc smažou, či špatně napíšou, vrátí vše šipkou ZPĚT, tak ať se nebojí psát.

K JEDNOTLIVÝM ÚKOLŮM JSEM ZADALA DATUM TERMÍNU ODEVZDÁNÍ, POKUD TO DĚTI NEBUDOU STÍHAT, NIC SE NEDĚJE, ALE DĚTEM TO NEŘÍKEJTE!!! Ať se snaží.

Berte to jako pokus o to, posadit dopoledne děti před obrazovku počítače a snažit se o jakousi výuku. Aby neztratily řád. Třeba si od nich chviličku odpočinete.

PS: Kdo nevlastní počítač či tablet, může úkoly plnit i přes mobil.

Kdo nemá založený gmail, musí si jej založit.

Pokusím se spojit s ITC naší školy, aby se nám pokusil zajistit i videokonference, takže by poté mohla výuka probíhat opravdu online.

Bohužel pořád ještě nemám pracovní sešity, protože škola je vydezinfikovaná a zatím zavřená. Takže budu takříkajíc vařit z vody. Pokud začnu touto formou novou látku bylo by to takto:

  1. Děti by měly k dispozici vysvětlení látky dokumentech Google
  2. Vysvětlení by měly i ve videích youtube
  3. Odkázala bych děti na cvičení v pracovních sešitech (to byste ovšem museli najít vy podle obsahu prac. sešitu) – v prac. sešitech by si to nacvičily
  4. Děti by dostaly cvičení v elektronické podobě, na kterém by ukázaly, jak látce porozuměly, to by mi posléze poslaly k posouzení
  5. Zkusily by i kvíz, to by je mohlo bavit, pokud to budu dobře aktivovat, mohly by se jim objevit výsledky k opravě a s dovysvětlením, takže budou vědět, jak jim nová látka jde
  6. Nejvyšší level bude, když se s nimi budu moci spojit videem a budeme vést výuku přes obrazovku…

MILÍ RODIČE, NEBOJTE SE TOHO, ZKUSÍME TO A UVIDÍME! NECHTE TO NA DĚTECH, NĚKDY JSOU NA TOM V TÉTO OBLASTI LÉPE NEŽ MY DOSPĚLÍ…