Matematika a Praktika z M na období do 29.3.

23.03.2020 14:09

Dělitelnost jste zvládli, tedy ti z vás, kdo jste poslali vypracovaný test a můžeme se tedy posunout dále.

uč.s.81 : Prvočísla a čísla složená (nadpis do sešitu)

Když si pečlivě, třeba i opakovaně, přečtete odstavce A, B na s. 81, budete vědět, že prvočíslo je takové číslo, které má dva dělitele (1 a sebe sama) a složené číslo má kromě těchto dvou dělitelů ještě další (jednoho, dva nebo i více). Tabulku na této straně si opište do sešitu, abyste to nezapomněli a mně na mail můžete napsat odpověď na otázku C (nebo jen do sešitu).

s.81/1,2,3 do ŠS.

Každé složené číslo lze napsat jako součin prvočísel (=prvočíselný rozklad).Děláme to tak, že se snažíme zadané číslo postupně dělit tak dlouho, až nám po posledním dělení vyjde také prvočíslo. Na s. 82 máte tři možnosti, jak dělit a zapisovat si výsledky.Tuto stranu si dobře pročtětě, stačí, když si vyberete jeden způsob, který se naučíte. Já vám nabídnu ještě jeden :

105=3*35=3*5*7 nebo 36= 2*18=2*2*=2*2*3*3

Kdo neporozuměl - mail.

A zase procvičíme - s.83 mimo 11, tu jen kdo chce.

K procvičování používejte i sbírku s. 128.

Zvláštní příklady na praktika zadávat ode dneška nebudu, téma je vždy stejné.

Držte se, pracujte a ozvěte se, kdo bude potřebovat. Stále od mnoha z vás nemám práci, kterou jste měli na dnešek zadanou.

V.P.

PS. Ještě stále jsem neobdržela práci z 22.3. od těchto žáků : Vošický, Chrastina, Antoň, Vlasák, Marková, Březinová, Jelínková, Matějovská. Vážení rodiče, prosím, zasáhněte. Děkuji. Průšová