iQ LANDIA

17.03.2016 00:00

Ve čtvrtek 17. 3. jsme spolu s 8.A, 8.B a 6.B navštívili science centrum iQLANDIA v Liberci. Je to moderní komplex s plochou 10 000 m2, kde se nachází 400 interaktivních exponátů. Návštěvníkům, ale hlavně žákům základních a středních škol umožňují poznávat a objevovat okolní svět a upevňovat si tak poznatky a dovednosti získané ve škole v přírodovědných předmětech.

Například v expozici Geolab jsme sledovali geologické záhady a pozoruhodnosti z celého světa, v expozici o lidském těle jsme mohli vstoupit do obřího srdce a slyšet vlastní tep, komunikovali jsme s humanoidním robotem Thespaniem, ve vodním světě jsme se seznámili s vodou v mnoha podobách a zaujala nás interaktivní fontána.Pokud jsme prošli jednotlivá stanoviště expozice Talent, mohli jsme zjistit,jaké máme vlohy a nadání a které činnosti nám nejvíce sedí.

Také jsme navštívili zdejší moderní digitální planetárium. Nejprve jsme zhlédli patnáctiminutovou sezónní projekci o aktuální noční obloze. Pak následoval populárně-naučný pořad Planety o zrodu naší sluneční soustavy. Putovali jsme vesmírem a navštěvovali jednotlivé planety.Prostřednictvím unikátních animací i skutečných snímků jsme se dozvěděli, jak planety vznikly, jak vypadají, z čeho se skládají a jaká tajemství skrývají.

Domů jsme odjížděli se spoustou nových poznatků a zážitků.