český jazyk do 31.3.

25.03.2020 09:46

Ahoj, zdravím vás i vaše rodiče. Doufám, že jste v pořádku a máte zvládnutá zadaná cvičení. Budeme pokračovat.Přesuneme se na s. 55 na přídavná jména.                                    

1. Přečtěte si tabulky a zapište si je do školního sešitu. Mělo by to pro vás být opakování 5. ročníku. S.55/1 najděte alespoň tři přídavná jména a určete mluvnické kategorie, např. další - 2.p.č.j.rod ženský (určujete podle podstatného jména chodba - shodují se v rodě, čísle a pádě) , vzor je podle druhé tabulky - přídavné jméno měkké, tudíž vzor jarní.

2.s.55/4  napište si jen přídavná jména z nápovědy a určete, zda je to přídavné jméno tvrdé, nebo měkké (postupujte podle tabulky)   

3.s.56 - opět přečtěte  modrou tabulku, červený rámeček opište. Toto jsme už také procvičovali. 56/1,2 do školního sešitu - u cv..2 stačí psát jen spojení - př. slunný byt.

4.s. 57 - rámeček přečíst, opět jsme už probírali. Do ŠS cv. 2,3 - jen spojení př. pražský hrad... + cv. 5 

5. s. 57- jazykový rozbor do ŠS

6.Najděte si pracovní sešit č. 2, budeme ho přístě potřebovat. Pravopis můžete opakovat i na internetu. Najdete tam různá procvičování, víte hned správný výsledek a jsou tam i testíky.Hlavně se opatrujte .