Celodenní vycházka - Muzeum Podblanicka na zámku Vlašim

08.04.2022 16:25
V pátek 8.4.2022 jsme podnikli celodenní vlastivědnou vycházku na vlašimský zámek. O den dříve zde byli spolužáci ze třídy MOJ a na základě jejich dobré zkušenosti jsme převzali i jejich osvědčený program.
V devět hodin na nás již čekal pan doktor Nuskem a provedl nás expozicí o rodu Auerspergů, posledních majitelů vlašimského panství. Do svého vyprávění přidal pár zajímavých skutečností, které se mu zdály být pro nás vhodné. Dozvěděli jsme se, že se na zámku ve Vlašimi scházeli významní politici Rakouska-Uherska, že kníže Auersperg byl ministerským předsedou rakouské vlády, a že na zámku několikrát pobýval  i korunní princ Rudolf následník trůnu rakousko-uherského mocnářství. Po něm a jeho ženě Stefanii je pojmenována nemocnice v Benešově. 
Svačinu jsme si snědli na sluníčku na zámeckém nádvoří a potom jsme pokračovali v prohlídce dalších zámeckých prostor. Prošli jsme expozici přírodovědnou i národopisnou, nevynechali jsme stálou expozici "S přesnou muškou – Tradice střelectví a zbrojařství", prošli jsme i novou výstavu malíře Václava Stárka. Na zámeckou věž jsme vystoupali zrovna, když věžní hodiny odbíjely 11 hodin - velký zážitek! Sestoupili jsme i do zámeckých sklepení. 
Bylo to poučné i zábavné a moc jsme si to užili.
I nám přálo počasí, a tak jsme se procházkou parkem vrátili do školy na oběd.
 
Nikdo se nechtěl fotografovat, a tak se podařilo ulovit jen pár fotografií z výstupu na zámeckou věž -  ZDE